Quantcast
Channel: Σοκατζού. Καλώς ήλθατε στο σοκάκι μου....
Viewing all articles
Browse latest Browse all 109

ΚΕΡΚΥΡΑ, «ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝΕ»

$
0
0

Ένα καντούνι.
Μια καλή δικαιολογία, για να πάτε στην Κέρκυρα είναι το Σαββατοκύριακο των Βαΐων. Θα σας δοθεί η δυνατότητα να δείτε την Πόλη των Φαιάκων, να παρακολουθήσετε δρώμενα και να ευχαριστηθείτε μουσική, ένα κατιτίς  σαν  προάγγελο του Πάσχα. Φτάνετε εκεί Παρασκευή απόγευμα με το πλοίο των 2μμ από Ηγουμενίτσα, όπου αφήνετε το αυτοκίνητο σας ή με το αεροπλάνο. Δυστυχώς τα δρομολόγια από Πάτρα με το πλοίο καταργήθηκαν.  Χαλαρώνετε σε κεντρικό ξενοδοχείο που έχετε εξασφαλίσει, διότι το νησί έχει τουρισμό όλο το χρόνο από ιδιώτες, ιδιαίτερα ξένους και δεν θα βρείτε εύκολα. 
Η μεταλλική κουκουνάρα στην περιοχή Πίνια.
Ξεκινάτε με βόλτα στα κεντρικά καντούνια, για να εγκλιματιστείτε στο περιβάλλον και  να ενσωματωθείτε στα τεκταινόμενα. Μπαίνοντας στην περιοχή  Πίνια (Κουκουνάρα)  στην διασταύρωση με το καντούνι που έχει τα στεγασμένα πεζοδρόμια, σηκώστε το κεφάλι ψηλά, για να δείτε να κρέμεται μια μεταλλική κουκουνάρα, ήταν το σύμβολο της αφθονίας και ευφορίας στους ενετούς.  Παρατηρείστε το και πάνω στην απόληξη του κονταριού του λάβαρου του Αγίου.
Το σπίτι του Μάντζαρου.
 Εκεί κοντά και το απέριττα απλό σπίτι του Μάντζαρου που εξ αιτίας του μπήκαν οι βάσεις της μουσικής παιδείας των Κερκυραίων. Στο μέσον, πλατεία Βραχλιώτη, θα συναντήσετε ένα από τα ενετικά πηγάδια  της πόλης. Επισκεφθείτε όσες εκκλησίες συναντήσετε ανοικτές και θαυμάστε τον πλούτο και τις δυτικότροπες εικόνες. 
Το κωδωνοστάσιο της Ανουντσιάτα
Βγαίνοντας από την Πίνια, απέναντι σας, στέκεται το κωδωνοστάσιο της Ανουντσιάτα, της Ευαγγελίστριας,  απομεινάρι από ένα καθολικό μοναστήρι του 14 ουαιώνα μ.Χ. που βομβαρδίστηκε  από τους Γερμανούς το 1943 αλλά αδικαιολόγητα γκρεμίστηκε ολοσχερώς με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 1953.  Εκεί ήταν η ενετική Πορτα-Ριάλα, η μεγαλοπρεπής, μία από τις τέσσερις του ενετικού τείχους και δυστυχώς και αυτή γκρεμίστηκε το 1893. http://www.corfu-museum.gr/index.php/en/component/content/article/17-2013-07-10-16-15-45/history/corfu-notes/158-h-porta-realold
Ο Κώστας Γιωργάκης
Σταθείτε στην πλατεία Γεωργάκη , κοντά μπροστά στο μνημείο του Κώστα Γεωργάκη, φοιτητή που πυρπολήθηκε το 1970, στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην δικτατορία στην Ελλάδα και αναλογιστείτε το μέγεθος της πράξης του. http://www.sansimera.gr/biographies/194
Στην Σπιανάδα..
Στην Σπιανάδα, από το ιταλικό spaniareπου σημαίνει ισοπεδώνω. αφού ισοπέδωσαν 2500 σπίτια, για να αυξήσουν την άμυνα του κάστρου, την μεγαλύτερη των Βαλκανίων, ρίχνοντας μια ματιά στα γύρω ενετικά, γαλλικά και γαλλικά οικήματα, έχετε την ιστορία της αρχιτεκτονικής μπροστά σας. Ξεκινώντας από το Πεντοφάναρο, από ένα φανάρι στη νησίδα με πέντε φώτα, διασχίστε το Λιστόν τώρα που επιτρέπετε, διότι παλιά εδώ έκαναν βόλτα μόνο αυτοί που ήταν στoν κατάλογο της αριστοκρατίας, onthelist.
on the list..
Στο Πλατύ Καντούνι που ξεκινά από την πλατεία Δημαρχείου, θα βρείτε χαριτωμένα καινούργια εστιατοριάκια, ένα βίνο μπαρ, εξαιρετικές πίτες, λουκουμάδες, ένα χαριτωμένο σουβλατζίδικο που θα καλύψουν τις ανάγκες σας σε φαγητό.. αναζητείστε και το εστιατόριο REXμε πολύ καλή μουσική, ευγενικό προσωπικό και ντόπιες γεύσεις, θα υπάρχουν κι άλλα αλλά δεν τα γνωρίζω. Απολήγει σε μια πλατεία με ένα σχολείο που στον τοίχο του μια πινακίδα μας θυμίζει ότι εδώ έγινε η πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση πανευρωπαϊκά το 1941 από νεολαίους. 
Το ενετικό πηγάδι στο Καμπιέλο
Το Σάββατο του Λαζάρου τα τελευταία χρόνια αναβίωσαν το έθιμο να λένε χορωδίες ή μπάντες τα κάλαντα του Λαζάρου. Κατά τις 10 πμ χωθείτε μέσα στη συνοικία Καμπιέλο από την εκκλησία του Αγίου δεξιά προς την θάλασσα. Η συνοικία είναι από τις παλαιότερες της πόλης με ψηλά ενετικά κτίρια σαν πολυκατοικίες που ανάμεσα τους κρέμονται οι απλωμένες μπουγάδες. Διάσπαρτες εκκλησίες, σχεδόν μια σε κάθε καντούνι με ανοίγματα που τα λένε κάμπιο (campus), δηλ μικρές πλαταιίτσες. Μια από αυτές, στην πλατεία Λίλη Δεσσύλα,  στο κέντρο της έχει ένα υπέροχο μαρμάρινο ενετικό πηγάδι.Εκεί λίγο πιο πάνω είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Γερόντων με ένα παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο που λειτουργεί το Σάββατο σε ανάμνηση του πλοίου που έφτασε στο νησί το 1083 ανήμερα του Λαζάρου μεταφέροντας το σκήνωμα του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Κιλικίας στο Μπάρι. Εκεί μετά τη λειτουργία στην δαφνοστρωμένη αυλή της εκκλησίας  έρχονται χορωδίες από όλο το νησί όλων των ηλικιών να πούνε τα κάλαντα στο ιερατείο. Κατόπιν  κατευθύνονται στην πλατεία του Δημαρχείου όπου τα λένε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καθ` οδόν στέκονται στα σταυροδρόμια και από παντού ακούγεται:
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια,
Ήρθε η εορτή μεγάλη και Άγια.
Κι αν κοιμόσαστε να σηκωθείτε,
Ήρθεν ο Λάζαρος να τον ειδείτε..

Τραγουδώντας τα κάντρα του Λαζάρου πολυφωνικά από μικρά..
 Η όλη διαδικασία καθιερώθηκε από το Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης που καθιέρωσαν  τα κάλαντα του Λαζάρου, του 18 ουαιώνα μ.Χ. τα τελευταία χρόνια. Στους δρόμους μοιράζουν  κολομπίνες. Οι Άγγλοι το Πάσχα έφτιαχναν ένα κέικ, λόγω φτώχειας οι ντόπιοι έφτιαχναν και αυτοί ένα είδος τσουρεκιού με ένα βραστό αυγό σε σχήμα περιστεριού. 
Μοιράζοντας  τις κολομπίνες..
Οι Κερκυραίοι εορτάζουν τέσσερις φορές το χρόνο τον Άγιο τους που τους έσωσε Α. από την πανώλη (1629 μ.Χ.), την Κυριακή των Βαΐων, Β. από την σιτοδεία (1533μ.Χ.), την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, Γ.  το Μέγα Σάββατο, από την λαίλαπα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1716 μ.Χ.) και Δ.   από την δεύτερη επιδημία πανώλης (1673μ.Χ), στις 11/8. Ο Άγιος τους εξασφάλισε φαγητό, υγεία και ασφάλεια. πώς να μην τον λατρεύουν. Την Κυριακή λοιπόν των Βαΐων ξυπνήστε πρωί, για να παρακολουθήσετε την λειτουργιά στον Άγιο που συνοδεύεται με χορωδία. Έρχονται από όλο το νησί μπάντες (περίπου 17),  για να συνοδεύσουν τη λιτανεία του Αγίου. Όλα τα καπέλα τους είναι στολισμένα με βάγια. Οι δρόμοι στολίζονται με σκουροκόκκινα  πανιά που κρεμούν από τα παράθυρα τους.  Ξεκινά από το ναό, κατεβαίνει προς το λιμάνι, στη Σπηλιά, περνά την Πίνια,  για να βγει στην πλατεία Σπιανάδα  και να κάνει το γύρο της.  Κρατά πάνω από τρεις ώρες και είναι όλοι εκεί. https://www.youtube.com/watch?v=JhCUIocaCN8

Η μεγάλη λιτανεία "των Βαγιώνε"
Μην παραλείψετε μια βόλτα στο πάρκο του λαού να χαζέψετε το πέλαγος των λουλουδιών και της θάλασσας,  μετά στο Μποσκέτο, δηλ το μικρό άλσος, δίπλα στην είσοδο του κάστρου, την γλυπτοθήκη που αφηγείται την  ιστορία του νησιού. Στο κάστρο έχει ένα μικρό εισιτήριο αλλά αξίζει η περιήγηση του, αν αντέχετε ανεβείτε στο ύψωμα με το Σταυρό για να χαζέψετε την πόλη από ψηλά. Αν είστε τυχεροί, θα ακούσετε τις καμπάνες του Αγίου που παίζονται κάποιες φορές από τον ίδιο το μαέστρο κάποιας φιλαρμονικής. 
Η θέα από το κάστρο..
Είναι απίστευτο το πόσες  μουσικές εκδηλώσεις γίνονται κάθε βράδυ σε διαφορετικά μέρη. Ήμουν τυχερή που παρακολούθησα την  συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιάς), στο Δημοτικό Θέατρο. Συμμετείχαν περίπου 150 μουσικοί κάθε ηλικίας και εκεί έκαναν και την πρώτη τους εμφάνιση τα κλωσοπούλια της ορχήστρας.
Οι Κερκυραίοι μέσα από τη μουσική γιορτάζουν τον Άγιο τους με τον οποίο η ζωή τους είναι αμιγώς συνυφασμένη.
Διαλέγετε συναυλίες..

1/5/2014

Πρόβα στην καθολική εκκλησία..



Viewing all articles
Browse latest Browse all 109

Trending Articles