![]() |
Από τα γραφεία της Παλαιάς |
Η πόλη της Κέρκυρας διαθέτει τρεις φιλαρμονικές με δύναμη περίπου 300 ατόμων από δέκα ετών έως και ογδόντα πέντε, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά. Από το 1953 συμμετέχουν και γυναίκες. Η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας ιδρύθηκε από το Ν. Μάντζαρο το 1840, όταν οι Άγγλοι δεν παραχώρησαν τη φιλαρμονική τους, για να συνοδεύσει τον Άγιο, γι αυτό ονομάζεται εν συντομία, η Παλαιά και είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα. Το 1890 ιδρύθηκε η Μάντζαρος και πολύ αργότερα η Καποδίστριας. Σε αυτές φοιτούν όλοι δωρεάν όπως το ήθελε ο Μάντζαρος, για να μη δημιουργηθεί ελίτ. Η κάθε μία από αυτές παίζει τις δικές της μαρσίες, δηλ τα δικά της κομμάτια που τα περισσότερα από αυτά είναι συνθέσεις κερκυραίων μουσικών http://www.youtube.com/watch?v=-AN_mwznbos&feature=related .

![]() |
Επιτάφιος |
Συνεχίζει μετά την πλατεία για να μπει στο Καντούνι δεξιά που θα την φέρει πίσω στη εκκλησία περίπου στις 12 τα μεσάνυκτα. Όσοι τυχεροί σταθούν κοντά στο μεγάλο φοίνικα, στο άγαλμα του Ράλλη, θα συναισθανθούν την ομορφιά, οι υπόλοιποι θα βρεθούν στο πλήθος που έχει «σύγχυση» στο πού βρίσκεται και φέρεται ανάλογα!!. Όλες οι πομπές είναι ιδιαίτερα επιβλητικές. Προπορεύονται τα λάβαρα μεσίστια της κάθε εκκλησίας, ο Σταυρός, η χορωδία, τμήμα από ένστολους μαθητές, μέρος από τους πρόσκοπους, κοπέλες του ερυθρού σταυρού και μέρος μιας από τις τρεις φιλαρμονικές. Μην περιμένετε ν ακούσετε τα γνωστά κομμάτια που συνοδεύουν τον Επιτάφιο σε άλλες περιοχές, εδώ ακούγονται ιδιαίτερα μουσικά κομμάτια, γραμμένα από τους ντόπιους που οι κερκυραίοι τα ξέρουν απέξω και περιμένουν κάθε χρόνο να τ ακούσουν με ιδιαίτερη συγκίνηση http://www.youtube.com/watch?v=EHY6FEkdzRA&feature=related. Στον επιτάφιο της Μητρόπολης συμμετέχουν εμβόλιμα στις φιλαρμονικές όλα τα σχολεία, πλήρης η χορωδία, όλο το σώμα προσκόπων, οδηγών, ναυτοπροσκόπων και του ερυθρού σταυρού, ώστε να μένουν (οι φιλαρμονικές) σε απόσταση μεταξύ τους και να μην αλληλεπικαλύπτονται ηχητικά.. Για τον Κερκυραίο είναι τιμή και καμάρι του να συμμετέχει σε λιτανεία. Είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή των μαθητών και η σοβαρότητα που επιδεικνύουν. Είναι όλοι εκεί!!!..

Η περιφορά του επιταφίου του Αγίου το Σάββατο το πρωί είναι η… ανάμνηση της απαγόρευσης από τους άγγλους να γίνονται επιτάφιοι το βράδυ για λόγους ασφαλείας. Όταν ο Άγιος γυρίσει στην εκκλησία του, πριν τις 11, ακολουθεί η πρώτη Ανάσταση και επακολουθεί το σπάσιμο του μπότι, της λαγήνας, από κάθε Κερκυραίο και όχι μόνο στην πλατεία για τον κόσμο και την τηλεόραση. Οι φιλαρμονικές εμφανίζονται στην πλατεία για παίξουν χαρούμενα κομμάτια και να επιδείξουν τις ικανότητές τους. Για πρώτη χρονιά το 2011 η Παλαιά έπαιξε 3 κομμάτια κάνοντας σχηματισμούς στην πλατεία.
Η σκέψη «να και κάτι καλό» που έμεινε από την αγγλοκρατία, δεν μπορεί να μην περάσει απ` το μυαλό μας, διότι όπως μας εξήγησαν για τον κερκυραίο η μουσική ήταν τρόπος αντίστασης.
Το Σάββατο το βράδυ οι εκκλησίες δεν ανοίγουν παρά μόνο μία, της Αγίας Παρασκευής. Στην πλατεία γίνεται η παράδοση του Άγιου Φωτός και στη συνέχεια η πομπή περνά μπροστά από την καθολική εκκλησία, όπου ο μητροπολίτης της ορθόδοξης εκκλησίας δίνει φως στην καθολική, δείγμα της συνύπαρξης των δύο εκκλησιών στο νησί. Κατόπιν συνεχίζει στημ κοντινή στο Λιστόν εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου, αφού περατωθούν τα νενομισμένα, όλοι κατευθύνονται στην Πάνω πλατεία τουΛιστόν για το Χριστός Ανέστη. Εκεί ο μαέστρος της Παλαιάς διευθύνει τις τρεις ορχήστρες, για να παίξουν ένα δοξαστικό εμβατήριο, σήμα κατατεθέν του κερκυραϊκού Πάσχα και διαλύονται όλοι για τα σπίτια τους. Οι φιλαρμονικές στην αποχώρηση τους δεν ξεχνούν να επιδείξουν τις ικανότητες τους γι αυτό ακολουθήστε τις http://www.youtube.com/watch?v=_h87BAuHL7o&feature=related.
![]() |
Μ. Σάββατο, στο προαύλειο του Αγίου |

Η διαμονή είναι ένα πρόβλημα, υπάρχουν λίγα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη και οι τιμές το Πάσχα ανεβαίνουν πολύ πχ κεντρικό ξενοδοχείο από 65ευρώ έφτασε στα 228ευρώ, τιμές του 2011. Εξασφαλίστε πολύ πριν τη διαμονή σας. Υπάρχουν και καταλύματα σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων από την πόλη σε λογικότερες τιμές. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην προσδοκώμενη παροχή υπηρεσιών. Και το φαγητό είναι ακριβό. Ο τουρισμός στην Κέρκυρα καλύπτει όλα τα βαλάντια με τάση προς τα υψηλά πορτοφόλια. Μαγαζιά με επώνυμες μάρκες και γουστόζικα εμπορεύματα επιβεβαιώνουν το αληθές του λόγου.

Ό,τι απέμεινε από το σπάσιμο του μπότι.. |