Αξίζει μια Κυριακή να ανηφορίσετε στην Ανάβρα. Και θα ευχαριστηθείτε τη φύση και θα δείτε από κοντά μια άποψη ζωής, πώς δηλ αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά προγράμματα από ένα Δήμο.
Ένα χωριό άγνωστο μέχρι χθες στον πολύ κόσμο. Έγινε γνωστό από τη δράση του αξιέπαινου Δήμαρχου που έστρεψε τους κατοίκους σε επιδοτούμενες μορφές «οικονομίας» με αποτέλεσμα να ζουν τη φάση του πλασματικού πλούτου εις βάρος του περιβάλλοντος εφ όσον εκτρέφουν αγελάδες σε μια περιοχή ακατάλληλη εδαφικά για την εκτροφή τους. Περιχαρείς λοιπόν έσφαξαν τα πρόβατα και υιοθέτησαν τις αγελάδες. αποδέχτηκαν και τις ανεμογεννήτριες με ανάδοχο μια ισπανική εταιρία, ώστε να έχουν ετήσιο εισόδημα από το ενοίκιο και απολαμβάνουν τον εφήμερο πλούτο, δίοτι οι κάτοικοι δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην ευκαιρία που τους δίνεται για περαιτέρω εξέλιξη και την προσοδοφόρα μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση των επιδοτήσεων. Το κρέας που κρίνεται βιολογικής εκτροφής και σημειωτέον ότι το τοπικό σφαγείο διαθέτει IZO, δεν είναι εμπορεύσιμο από του κατοίκους αλλά από τους χοντρέμπορους που το αγοράζουν σε πολύ χαμηλή τιμή και το διοχετεύουν πανάκριβο στην αγορά, δίοτι οι κάτοικοι είναι αδιάφοροι. Θα μπορούσαν δηλ να το συσκευάζουν και να το πουλούν οι ίδιοι, ώστε, όταν τελειώσουν οι επιδοτήσεις, να μείνουν οι εγκαταστάσεις και το εμπόριο του τοπικού κρέατος.
![]() |
Στη νεροτριβή |
Αναμφίβολα στηρίζουμε και επικροτούμε τις καλές προθέσεις του δημάρχου ο οποίος κατέβαλε προσπάθειες να αναβαθμίσει το χωριό με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην κυριολεξία μόνος του με τη βοήθεια της γυναίκας του και μιας γραμματέας. Κατάφερε αυτός ο άνθρωπος να κτίσει εγκαταστάσεις για ιατρείο, νηπιαγωγείο και δημοτικό, μουσείο, γυμναστήριο, πολιτιστικό κέντρο, χώρο εκδηλώσεων, κοινοτικό καφέ-εστιατόριο, διώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, να στρωθούν οι δρόμοι, να γίνουν πεζόδρομοι, να φύγουν τα ζώα από το χωριό, να παρέχεται δωρεάν διαδίκτυο σε κατοίκους και επισκέπτες. Ακόμα και «βοήθεια στο σπίτι»!! Στήριξε τους κατοίκους να στήσουν στάνες ευρωπαϊκών προδιαγραφών και οριοθετήθηκε κτηνοτροφικό πάρκο. Παρέχεται δωρεάν διαμονή στο γιατρό και στους δασκάλους προκειμένου να δελεαστούν. Με προοπτική στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα γηροκομείο. Το σύνθημα του είναι επιστροφή στο χωριό, γι αυτό και επέκτεινε τον οικισμό και δίνει σε χαμηλό αντίτιμο οικόπεδα. Είναι αξιοθαύμαστο να βλέπεις έναν άνθρωπο να παλεύει για ένα όραμα αλλά απ` ότι φαίνεται είναι μόνος του.
Το χωριό είναι προσβάσιμο και από τον Αρμυρό και από τη Λαμία. Παίρνοντας το δρόμο για Δομοκό υπάρχει διασταύρωση στα δεξιά. Ορεινό χωριό με ανάπτυξη στην τουρκοκρατία και δράση στην επανάσταση του 1821 και στην αντίσταση. Καμένο από τους Ιταλούς το 1943, δεν έχει να δώσει δείγματα αρχιτεκτονικής. Μια πλατεία με πλατάνια, λιγοστές ταβέρνες, εκκλησίες και πολλές πηγές είναι τα αξιοθέατα του χωριού. Αξιόλογο το μουσείο Κτηνοτροφίας που έστησε ο Δήμαρχος. Το σπουδαιότερο όμως απ` όλα που αξίζει να επισκεφθείτε στην Ανάβρα είναι το περιβαλλοντικό πάρκο.
Ακολουθεί μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων δίπλα στον Ενιππέα (παραπόταμος του Πηνειού) στη σκιά των αιωνόβιων πλατανιών. Το διαμορφωμένο μονοπάτι ξεκινά από τις πετρόκτιστες πηγές και περνώντας από γεφύρια, χώρους ανάπαυσης με παιδική χαρά, καθίσματα, πάγκους και από το κονάκι σε οδηγεί στην έξοδο. Η διαδρομή είναι ένα μουσείο «Νερού», εφ όσον συντηρήθηκαν νερόμυλοι, δρυστέλες (χώροι για το πλύσιμο των ρούχων και των χαλιών). Σε τρία σημεία της διαδρομής υπάρχουν τουαλέτες πεντακάθαρες με χαρτί και σαπούνι. Η περιοχή είναι περιφραγμένη περίπου 240 στρέμματα και λέγεται ότι εκεί διαβιώνουν λαγοί και ελάφια. Μη διστάσετε να την περπατήσετε, δεν θα κουραστείτε, αντιθέτως θα σας φανεί μικρή η διαδρομή απ` την τόση ομορφιά. Γυρνώντας μπορείτε να καθίσετε στις ταβέρνες του χωριού ή στο κοινοτικό εστιατόριο.
![]() |
Το μονοπάτι στις πηγές |
![]() |
Προσθήκη λεζάντας |