Quantcast
Channel: Σοκατζού. Καλώς ήλθατε στο σοκάκι μου....
Viewing all articles
Browse latest Browse all 109

ΚΑΛΥΔΩΝΑ..

$
0
0

  
Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου



        Από τη γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης", στο Ρίο, ακολουθώντας το δρόμο για Αγρίνιο προσπερνάμε την αρχαία Μακύνεια, τους πρόποδες της Παλιοβούνας και κοντά στο σημερινό Ευηνοχώρι ή Μποχώρι, στο 26Ο περίπου χιλιόμετρο, στα δεξιά μας, είναι ορατή η πινακίδα του αρχαιολογικού χώρου της Καλυδώνας. Η πόλη  έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 40 πλοία με το βασιλιά Θόα (Ιλιάδα Β, 638-640). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας σήμερα σώζεται ψηφιδωτό με θέμα το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου που σχετίζεται με την περιοχή. Η Αρτέμιδα θυμωμένη που την αγνόησαν στις θυσίες τους οι ντόπιοι, έστειλε ένα κάπρο, για να τιμωρήσει τους κατοίκους καταστρέφοντας τη σοδειά τους. Ξακουστοί ήρωες και μια γυναίκα ανάμεσα τους ήλθαν στην περιοχή, για να τον σκοτώσουν με έπαθλο το δέρμα του. Τελικά, αν και τον σκότωσε ο Μελέαγρος, γιος του Οινέα, το κέρδισε η Αταλάντη που πρώτη τον κτύπησε (Ιλιάδα, Ι, 527-599).
ο λόφος Κούρταγα
       Βασιλιάς της περιοχής ο Οινέας παντρεμένος με την Αλθαία φιλοξενεί το Διόνυσο που ερωτεύεται την οικοδέσποινα. Εκείνος αποσύρεται και ο Διόνυσος για την διακριτικότητα του (!)  δίνει στο κρασί το όνομα του: Οινέας-οίνος και του διδάσκει την καλλιέργεια του αμπελιού. Καρπός της ένωσης ήταν η Δηιάνειρα που θα γίνει γυναίκα του Ηρακλή. Η πόλη αναφέρεται στη μυκηναϊκή εποχή, λέγεται ότι την ίδρυσε ο Αιτωλός ή ο γιος του Καλυδών την δεύτερη χιλιετία πχ, ο δε αδελφός του Πλεύρων ίδρυσε την Πλευρώνα λίγο πιο πάνω. Τον 5οπχ αιώνα είναι ανεξάρτητη, τον 4ο πχ ανήκει στην Αχαϊκή συμπολιτεία, τον 3ο πχ είναι μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Καταστρέφεται από τους μακεδόνες και ολοκληρωτικά το 30 πχ από τους ρωμαίους που μετέφεραν τον πληθυσμό στην Νικόπολη και τα καλλιτεχνήματα της πόλης στην Πάτρα. 
Οι βαθμίδες του θεάτρου-βουλευτηρίου
       Η πόλη απλώνεται πάνω στους λόφους Κούρτ-αγα απ` όπου ελέγχεται η είσοδος του Πατραϊκού. Επίνειο τους ήταν ο κολπίσκος κοντά στο σημερινό Κρυονέρι, μεγάλο προνόμιο για την ανάπτυξη της πόλης. Οχυρωμένη πόλη στις δυτικές όχθες του ποταμού Εύηνου. Ο κατοικημένος τόπος εντός των τειχών ήταν στα 350.000 τετραγωνικά χιλ.,  εκ των οποίων το ένα δέκατο ανήκε στην Ακρόπολη. Από τη θέση της ήλεγχε και το θαλάσσιο δρόμο κι αυτόν της στεριάς Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο στα αριστερά μας απλώνεται κοίλο θεάτρου από 26 βαθμίδες, τα πρώτα 9 σκαλιά-καθίσματα σε σχήμα πι που θυμίζουν αντίστοιχο κτίσμα στην Πριήνη της Μ. Ασίας, περιστοιχίζουν την ορθογώνια ορχήστρα (κλασικής εποχής), ενώ οι επόμενες 17 βαθμίδες συνεχίζουν σε ημικυκλικό σχήμα όπως συνηθίζεται στο θέατρο, χωρητικότητας 500 τόμων. Οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι είναι βουλευτήριο ή θέατρο ελληνιστικής εποχής. Διακρίνεται αγωγός όμβριων υδάτων και έξι κίονες.


Αφήνοντας πίσω μας το θέατρο ανηφορίζουμε. Στο δεξί λόφο διακρίνονται τα θεμέλια από την παλαίστρα είσοδο από τα βόρεια. Σε τετράγωνο σχήμα, με εσωτερική αυλή και με χώρους που άλλαζαν γύρω από το αίθριο. Κτισμένη πάνω σε υπόγειο τάφο του 2ου πχ αιώνα, τον τάφο του Λέοντος. Ο τάφος διασώζεται σε καλή κατάσταση. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά του τάφου-κρύπτης από την ανοικτή είσοδο διακρίνεται στο εσωτερικό το πέτρινο νεκρικό κρεβάτι με μαξιλάρι. Στο Μουσείο Στράτου στο κέντρο του Αγρινίου  εκτίθεται η πέτρινη θύρα του τάφου και οι προτομές του Ηρακλή, μιας θεάς(;) και του έρωτα που βρέθηκαν εδώ.

Η βάση του ναού


Στον απέναντι λόφο εδράζονται ο μεγάλος και ο μικρός ναός της Λαφρίας ή Λαφρίας Αρτέμιδος (το άρμα της το έσερναν ελάφια) και του Απόλλωνα, η στοά και οι θησαυροί (οικοδομήματα, όπου φυλάσσονται  οι θησαυροί/αναθήματα των γειτονικών πόλεων). Οι ναοί ήταν στην αρχή ξύλινοι με πήλινη διακόσμηση και μετά λίθινοι. Ο μεγάλος, πώρινος του 400πχ αιώνα, πάνω σε αναλημματικό επίπεδο (άνδηρο, τεχνητό πλάτωμα), είναι περίπτερος (περιστοιχίζεται από κίονες) δωρικός εξάστυλος (έξι κίονες στην πρόσοψη) με μαρμάρινα κεραμίδια.  Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος πολιούχου μεταφέρθηκε στην Πάτρα το 30πχ, όπου κι εκεί πήρε την ανάλογη θέση σαν πολιούχος της πόλης. Στην εορτή της θυσίαζαν ελάφια και άλλα ζώα ακόμα και καρπούς, την λάτρευαν δηλ σαν Πότνια θηρών.
Η βάση του ναού
 Ακόμα κι αν δεν υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον από τον επισκέπτη, αξίζει ο περίπατος για τη θέα που προσφέρεται άπλετη στα πόδια του. Η Βαράσοβα, στο βάθος το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό, η λιμνοθάλασσα, απέναντι η Πάτρα και ο μπλε ορίζοντας με τα νησιά του Ιονίου... Μετά κατεβαίνοντας στη Βασιλική δίπλα στη θάλασσα απολαύστε το ουζάκι σας....

Προσθήκη λεζάντας
 27/03/2014

Viewing all articles
Browse latest Browse all 109

Trending Articles