Τριάντα χρόνια πριν (1992), έπεσε ένα πρόγραμμα στα χέρια μιας καθηγήτριας ονειροπαρμένης και αγγελοκρουσμένης με όραμα για το σχολείο και την εκπαίδευση. Τότε ξεκινούσαν φερέλπιδα τα προγράμματα στα σχολεία που θα αναδείκνυαν τις δεξιότητες του μαθητικού συνόλου. Για να πούμε την αλήθεια η περί ου ο λόγος αναζητούσε πρόγραμμα για το περιβάλλον, για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ανακύκλωση κ.λπ. κ.λπ. Αντ` αυτού βρέθηκε ένα πρόγραμμα στο Υπουργείο Παιδείας, στα Ανώγεια της Κρήτης για το ανθρωπογενές περιβάλλον. Καλοκαίρι, Αύγουστο μετά της Παναγίας, έξι διανυκτερεύσεις στον μαθητικό ξενώνα με φαγητό. Τα εισιτήρια από Πάτρα-Ανώγεια των ενδιαφερομένων. Η συνάδελφος συγκέντρωσε δεκατρία παιδιά του ΕΠΛ Πάτρας, σχολείο που πάντα πρωτοστατούσε σε καινοτόμες δράσεις. Τα εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους για μια εξόρμηση στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Σχεδόν δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Τα οργάνωσε λοιπόν όλα η συνάδελφος αλλά έμενε μια εκκρεμότητα, ο δεύτερος συνοδός. Μια κρητικιά συνάδελφος στο σχολείο κλήθηκε ως «θεματοφύλακας και γνώστης στα περί των κρητικών». Και εκείνη επίσης άγνωστη στα παιδιά!!
Έρχονται με γέλια και φωνές στο Ηράκλειο, όπου συναντιούνται για πρώτη φορά όλοι μαζί.. Είχε αναπτυχθεί πλέον οικειότητα στο πλοίο. Ο Κώστας, ο Περικλής, η Νάντια, ο Νίκος, ο Ηλίας, η Τώνια, ο Γεράσιμος, η Αμαλία, η Ελένη, η Ολιάννα, η Φωτεινή , ο Αλέξης, ο Χριστόφορος και οι δυο κυρίες. Φτάνουν όλοι μαζί στα Ανώγεια με το λεωφορείο της γραμμής.
Ευθύς εξ αρχής η σύνθεση και η επίσκεψη μεσοκαλόκαιρα ήγειρε ψίθυρους στο χωριό. Ποιοι είναι, από πού είναι,
και ποιανού είναι. Τι θέλουν εδώ δυο γυναίκες τόσα παιδιά; Ποιος ξέρει τι καπνό φουμάρουν, γυναίκες μόνες. Κι από την άλλη περηφάνεια που ήρθαν από τα ξένα, για να ασχοληθούν με το χωριό τους το ξακουστό.
Οι ντόπιοι λυγερόκορμοι, ασπριδεροί με μαύρα μάτια κ ίσια μαλλιά, φιλόξενοι και περίεργοι μας καλωσόρισαν.
Τα παιδιά κουρασμένα αλλά πεινασμένα κατεβαίνουν στο… loft της εστίας για έξοδο!!! και φαγητό. Τα κοριτσάκια ντυμένα με σορτς και μίνι ως να έβγαιναν στο Ρίο για βόλτα. Επιστροφή στα δωμάτια και ντύσιμο προσαρμοσμένο στα ήθη και έθιμα των Ανωγείων. Εκπροσωπούμε σχολείο και πόλη. Τέτοια βαρύγδουπα. Σεμνά και ταπεινά ξεκινάμε για την κάτω πλατεία του τσιμεντένιου χωριού που κτίστηκε εξ αρχής μιας και το ρήμαξαν οι γερμανοί στην κατοχή. Καλώς ορίσματα και κεράσματα και ερωτήσεις διερευνητικές στο πρώτο καφενείο, άντε και στο δεύτερο, άντε και στο τρίτο, άντε…
- και ποιοι είστε; από πού `στε; και… ποιανου είστε;
-Είμαστε από την Πάτρα και ήρθαμε να κάνουμε πρόγραμμα και μπλα μπλα μπλα… δύο , τρεις, τέσσερεις φορές, πέντε… Με τα πολλά φτάνουμε στην πλατεία, στρώνεται τραπέζι…
-Να φέρω ρακή;
-Όχι.
-Να φέρω κρασί;
-Όχι.
-Να φέρω μπύρες;
-_Τι δεν καταλαβαίνεις άνθρωπέ μου, τα παιδιά είναι μικρά, δεν πίνουν.. Τότε τα δεκαπεντάχρονα δεν έπιναν. Μούτρωσε, σέρβιρε και στο τέλος βγαίνοντας όλο καμάρι λέει ο μαγαζάτορας επιμένοντας στο λογαριασμό που λογάριαζε: Ετσά που τα βλέπω εικοσιδυό χιλιάδες δραχμές κάνουν!
-Μα με τον κατάλογο φτάνουν τις έντεκα χιλιάδες!
Μεσάνυχτα γυρνώντας μέσα από τα σοκάκια του χωριού έξω από τα σπίτια ήταν κρεμασμένα κιλίμια, φαντά, κεντητά, πλεχτά από τα χέρια των νοικοκυράδων. Κλειστές πόρτες, παράθυρα και τότε πετάγεται όλο προθυμία μια κυρά: Σιξ χάντρες παιδί μου κάνει, θα το πάρεις;
Το πρωί οργανώθηκαν οι ομάδες, εσείς θα πάτε δήμαρχο, εσείς στον συνεταιρισμό, εσείς στις γυναίκες του χωριού, εσεις… Θα φέρετε πληροφορίες μαγνητοφωνημένες ή και γραπτές να τις απομαγνητοφωνήσουμε, να στήσουμε σημειώσεις. Τότε δεν υπήρχαν κινητά για σέλφι κ φωτό κι έτσι δεν υπάρχουν τα πειστήρια. Κάποια μαθήτρια είχε φέρει ένα βίντεο, όμως βίντεο δεν υπάρχει.. Έφυγαν τα παιδιά. Γυρνάνε άλλα με κόκκινη μύτη, άλλα με μάτια που γυαλίζανε.. άλλα τρικλοποδίζοντας.. Δεν γλίτωσαν από την κρητική φιλοξενία που αλί και δεν την αποδεχόσουν.. Ρακή με καρπούζι.
Αλλαγή πλεύσης, θα πάμε στο διπλανό χωρίο με τα πόδια. Ένα τσιγάρο δρόμος είναι. Ναι, αλλά οι κρητικοί αγαπώντας την υπερβολή ή πολλαπλασιάζουν με πέντε ή αφαιρούν επί πέντε. Το ένα τσιγάρο δρόμος ήταν 15 χλμ μέσα στο λιοπύρι. Δεν πήγαμε ευτυχώς.
Το βράδυ μας κάλεσαν σε γάμο, παρά το φόβο για αδέσποτες πήγαμε. Βγήκαν στο κέφι οι ντόπιοι, άρχισαν οι πυροβολισμοί. Γρήγορα στον ξενώνα. Μέσα ολοταχώς. Όσους φέραμε, τόσους θα γυρίσουμε πίσω. Ναι, αλλά το άλλο σχολείο που είναι στον ξενώνα δεν πάει για εργασίες και ελεύθερα γυρνούν στο χωριό. Μέσα. Άσε που οι κοπέλες του άλλου σχολείου μερακλώνονται στα καφενεία και χορεύουν στα τραπέζια. Μέσα. Τα μεσάνυχτα να και οι γαμπροί, για να κάνουν καντάδα στις όμορφες με τα όπλα. Μέσα και κλειστά και τα παντζούρια. Αύγουστος μήνας. Περιφρούρηση όλη νύχτα, ώσπου να ηρεμήσουν μέσα-έξω τα πράγματα, να κοιμηθούν τα ξημερώματα και να γείρουμε κι εμείς μισή ώρα. Αυτό για όλα τα βράδια.
- Κυρία, να πλύνω τα δόντια μου;
-Κυρία, κάνει να φάω πιπεριά; -
-Κυρία, σιχαίνομαι..
-Κυρία, κάτι με τσίμπησε..
-Κυρία, να πάρω την μαμά μου, έχω πονοκέφαλο..
Μα δεν υπήρχε σταθερό. Και να οι τουαλέτες πάντα βρώμικες, γιατί δεν τραβούσαν καζανάκι! Και να πήδους από την ντουλάπα στα κρεββάτια. Και έσπασαν οι τάβλες και την επομένη στήθηκε επιχείρηση να βγουν έξω από τον ξενώνα κάτω από τις μπλούζες να πεταχτούν δίχως να μας πάρουν είδηση. Και να φωτιά στην λακ, για να τρομάξουν οι καθηγήτριες. Και να τα αμετροεπή αστεία. Και να ξύρισμα στις δύο τα μεσάνυχτα και οι σαπουνάδες να τρέχουν στις σκάλες. Και να θες να συμμετέχεις αλλά ήσουν η κυρία κι έπρεπε να κάνεις την αυστηρή.
![]()
-Θα πάμε στο Ιδαίον Άνδρο πάνω στην Νίδα μπήκε η ιδέα από την αρχηγό. Βρήκε φορτηγό που κουβαλούσε ζώα, ανεβήκαμε και βουρ για το βουνό που θα βρίσκαμε νεράααα και σκιάααα. Μια βρύση βρήκαμε και θάμνους, μυρωδιές και χρώματα, μύθους και ιστορία. Περάσαμε από την ανασκαφή στην μινωική Ζώμινθο, σταθμός των μινωιτών, πριν την τελική ανάβαση στη Νίδα, όπου αναθράφηκε ο Δίας, για να προσκυνήσουν. Εντυπωσιάστηκε η ομάδα, πήρε το όνομα Ζώμινθος. Τα Αστερούσια όρη με το αστεροσκοπείο απρόσιτα τότε. Τα μιτάτα (πέτρινα κυκλοτερή εκφορικά κτισμένα για τους βοσκούς ή τα πρόβατα) εντυπωσιακά. Φτάσαμε με μπόλικο ταρακούνημα στη Νίδα. Στο βάθος λαμπύριζε ο φτερωτός αντάρτης που έφτιαξε από άσπρες πέτρες μια γερμανίδα σαν χειρονομία συμφιλίωσης/συγνώμης για όσα έκαναν οι πατεράδες τους στον τόπο. Φαίνεται από το αεροπλάνο, στραφταλίζει στο φεγγάρι. Το πήραμε κι εμείς φωτογραφία και επειδή βγήκε σκοτεινή βάλαμε υπότιτλο στο βιβλίο μας: Ο φτερωτός αντάρτης κάτω από το σεληνόφως! Τρομάρα μας.
![Μιτάτο!]()
Ανεβήκαμε στο Ιδαίον Άνδρο, όπου αναθράφηκε ο Δίας, μπήκαμε μέσα. Σχετικά πρόσφατα το είχαν αδειάσει οι αρχαιολόγοι από κοπριές και χώματα μιας και το χρησιμοποιούσαν σαν στάνη οι νεότεροι και ω του θαύματος, είχε χιόνι! Φάγαμε και κρητική κουζίνα, όσοι έτρωγαν φαγητό που δεν έφτιαχνε η μαμά τους!
Την τελευταία μέρα πήραμε το λεωφορείο της γραμμής αφήνοντας την καλλίτερη εικόνα στο χωριό. Ομολογουμένως κερδίσαμε τις εντυπώσεις σε σχέση με το άλλο σχολείο που καθηγητές και παιδιά χαρακτηρίστηκαν «ξετσίπωτοι», ενώ οι πατρινοί ήταν υπόδειγμα. Αποφασίστηκε να πάμε στην Κνωσσό, όπου ως γνωστό οι μαθητές δεν πληρώνουν εισιτήριο…
-Όχι, δεν δικαιούστε, θέλω χαρτί και πού ξέρω αν δεν είναι παιδιά σας… Καμία σχέση με μινωίτες στην ευφυία. Δεκατρία παιδιά, ίδιας ηλικίας από δυο μάνες τριάντα οκτώ ετών!! Άλλο ότι μετά σχεδόν τα «υιοθέτησα» όλα. Και στεκόμουν στην σκιά, ενώ τα είχα στημένα στον ήλιο και δεν τελείωνα με την ξενάγηση, ήρθε και η διαμαρτυρία μετά από τριάντα χρόνια!!!
![]()
Στο λιμάνι χωρίσαμε, πηγαίνοντας με λεωφορείο στο Ρέθυμνο κοιμήθηκα όρθια μετά την απρόσμενη εμπειρία. Η συνάδελφος συνέχισε, είχε την ευθύνη να τα πάει Πάτρα.
Το χειμώνα (1993) συγκεντρώσαμε τις χειρόγραφες σημειώσεις. Η Αμαλία είχε γραφομηχανή και κάθισε να γράψει. Για κομπιούτερ ούτε λόγος, δεν ήταν στην αγορά ακόμα. Εμείς « οι κυρίες τους» τα διορθώναμε, τα κόβαμε, κάναμε κολάζ, βρήκαμε και σχέδια να το διανθίσουμε, βάλαμε και την φωτό του φτερωτού αντάρτη. Φωτοτυπήσαμε τον καρπό των έξι ημερών, έγινε ένα «δέσιμο» και γραμμή για την παρουσίαση, όπου μοιράστηκε δωρεάν. Ήταν η πρώτη παρουσίαση σχολικής εργασίας που έγινε στην Πάτρα. Η αίθουσα του ιατρικού συλλόγου που παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς, στολίστηκε με κρητικά υφαντά. Φορώντας τα παιδιά κρουσσωτά κρητικά μαντήλια διάβασαν στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τα κείμενα, τραγούδησαν σε στίχους της Στάσιας τα τεκταινόμενα στα Ανώγεια, ήρθαν δημοσιογράφοι, έδωσαν συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και την τοπική τηλεόραση. Καλλιτεχνικό γεγονός!
Μια ολοκληρωμένη εμπειρία ανάπτυξης δεξιοτήτων των παιδιών. Και σήμερα έχω δεκατρία παιδιά/φίλους και μια ανεκτίμητη φίλη!
Πάτρα 28/03/2023