Στην άκρη της γης, στον «κήπο των θεών» έστειλε η Ήρα να φυτέψουν τους σπόρους που της έκαναν δώρο στον γάμο της, εκεί στην άκρη του κόσμου, στην χώρα του Άτλαντα που στήριζε με τους ώμους του το στερέωμα. Όμως έκλεβαν οι Εσπερίδες τους καρπούς, γι αυτό κι έβαλε το Λάδωνα, ένα εκατοκέφαλο άυπνο τεράστιο φίδι με κόκκινη ράχη να τα φυλά. Μόνο ο Άτλαντας κατάφερε αργότερα να κλέψει τα «μήλα» για χάρη του Ηρακλή που τον ξεγέλασε, ώστε να πραγματώσει τον τελευταίο άθλο του. Σήμερα δείχνουν την σπηλιά που κοιμήθηκε να ξαποστάσει κοντά στην Ταγγέρη (*1).
![]() |
Πορτογαλλικός πύργος |
Η «χώρα του θεού» σημαίνει στα βερβέρικα η λέξη Μαρόκο, γλώσσα που μιλήθηκε στα μέρη αυτά από τους νομάδες Βερβέρουςπου σημαίνει ελεύθεροι και κατοικούν και σήμερα την βόρειο Αφρική. Η γλώσσα τους προερχόμενη από τα φοινικικά ζωντανή ακόμα διδάσκεται παράλληλα με την αραβική στα σχολεία, ακούγεται στα δικά τους κανάλια και διαβάζεται στις εφημερίδες τους. Στις πλαγιές των λόφων το σύμβολο των Βερβέρων φτιαγμένο από πέτρες οριοθετεί την περιοχή τους. Χωρίζονται σε ομάδες π.χ. Τουαρέγκ, η κάθε μια έχει το δικό της σύμβολο που το συναντάμε πάνω σε ρούχα, πόρτες και με τατού στο σώμα τους σαν ταυτότητα. Νομάδες βοσκοί ή γεωργοί χαρακτηρίζονται από τα καπέλα με τα έντονα χρώματα.
![]() |
Η σπηλιά του Ηρακλή |
Ο Ηρακλής ορίζοντας τις Ηράκλειες στήλεςπροφανώς θεμελίωσε δύο φάρους, χωρίζοντας την Ευρώπη από την Αφρική και θεμελίωσε εκατέρωθεν την Αβίλη (Α) και την Γήδειρα (Ε), εκεί στο Γιβραλτάρ, όπου δηλώνεται η ένωση της Μεσογείου- Ατλαντικού με ένα ρυτίδωμα των νερών. Το Μαρόκο βρέχεται και από την Μεσόγειο και τον Ατλαντικό στην ΒΔ Αφρική, συμπεριλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα της Σαχάρας. Θάλασσα, βουνό, κάμποι, έρημος, δάση. Πέρασαν Φοίνικες, Ρωμαίοι (θύμηση η πόλη Volubilis), Βάνδαλοι, Βησιγότθοι, Βυζαντινοί, έγινε ορμητήριο κουρσάρων.
![]() |
Volubilis |
Ήρθαν τον 7ομ.Χ. αιώνα οι Άραβες που τους εξισλάμισαν και στα νεώτερα χρόνια Γάλλοι, Πορτογάλοι, Σεφαραδίτες (*2) και Ισπανοί. Έντονα τα απότυπώματα στην γλώσσα και στην αρχιτεκτονική. Ευρωπαϊκοί δρόμοι και η Σάκρε Κερ (απομίμηση της NotreName) στην Καζαμπλάνκα, πορτογαλικοί πύργοι στην Εσαουίρα, η αχιβάδα των προσκυνητών του Σιαντιάγκο ντε Κομποστέλλα στην είσοδο της Κάσμπας, ακούσματα ανδαλουσιανής μουσικής αλλά και αφρικάνικης.
![]() |
Καζαμπλάνκα |
Με 35.000.000 πληθυσμό και εύρος τετραγωνικών γης μπορεί να χαρακτηριστεί η χώρα της Επαγγελίας -αλλά και των έντονων αντιθέσεων- από τα εύφορα μαύρα χωράφια που σπέρνονται δυο φορές τον χρόνο, τον ορυκτό πλούτο, τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια, το πλήθος των καρπών και προϊόντων, τα ζώα, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Ανήκοντας στο κράτος ή σε αξιωματούχους περιουσίες τεράστιες καλλιεργούνται απρόσκοπτα από σύνορα και φραγές.
![]() |
Απέραντα λιβάδια με μαύρα χώματα |
Πρόσφατα φυτεύτηκε ένα υβρίδιο ελιάς με 35 χρόνια ζωής μικρού ύψους που κλαδεύεται έτσι, ώστε να περνά μηχανή και να συλλέγει τον καρπό. Ο πλούτος της χώρας διακρίνεται στην αναπτυσσόμενη υποδομή: Δρόμοι, λιμάνια, βιομηχανικά πάρκα (τέσσερα στην Ταγγέρη), αεροδρόμια, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, πάρκα, φωτισμός, υπερυψωμένοι φοίνικες υποκρύπτουν κεραίες! Τουριστικός προορισμός για τους πλούσιους Σαουδάραβες που προμηθεύουν πετρέλαιο. Κι από την άλλη πλευρά φτώχεια και σκουπιδόπολεις.
![]() |
"Χωμάτινος"οικισμός |
Το ενδημικόαργκάν, δένδρο με αιχμηρά αγκάθια και ρίζες είκοσι μέτρων ζει 200 χρόνια, χαρίζει το λάδι του για φαγητό με φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Ανέβαιναν οι κατσίκες στα δένδρα να φάνε το σπόρο, στην συνέχεια οι κάτοικοι συνέλλεγαν από τα περιττώματα τους τον καρπό. Τον έσπαγαν και τον συνέθλιβαν με μικρές μυλόπετρες. Η «λάσπη» που έμενε χρησιμοποιείται για απολέπιση. Χρόνια οι ίδιες πρακτικές. Απλά μεγιστοποιήθηκε η ζήτηση και η κατανάλωση.
![]() |
Τετουά, το άσπρο περιστέρι |
Συνταγματική μοναρχία. Σε κάθε πόλη παλάτι για τον βασιλιά και την κουστωδία του. Κατ` εξαίρεση των θρησκευτικών ιδεοληψιών οι φωτογραφίες του παντού. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι είναι αμαρτία να εικονίζονται αλλά και να φωτογραφίζονται, γιατί δεσμεύεται το πνεύμα τους. Είναι φιλικοί μέχρι να δουν την φωτογραφική μηχανή. Οι γυναίκες αλλού είναι μοντέρνες κι αλλού φοράνε το niqab. Οι άνδρες το χειμώνα φοράνε ράσο κόκκινο ή καφέ ή μαύρο σαν να είναι καλόγεροι με γυρισμένη την άκρη της κουκούλας.
![]() |
Καζαμπλάνκα |
Και παιδιά, πολλά χαρούμενα παιδιά λες και η τρίτη ηλικία έχει εξαφανιστεί. Λιτοδίαιτοι, ισχνοί, με γκρι μαλλιά και μούσια. Αναλφαβητισμός στα ύψη παρά τα πουλμανάκια ή τα ποδήλατα που παρέχει το κράτος για την μεταφορά στα πεντακάθαρα σχολεία. Εφαρμόζεται η θανατική ποινή δια απαγχονισμού. Η κόκκινη σημαία τους τιμά το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία τους και το πράσινο αστέρι την θρησκεία τους.
![]() |
Chefchaouen |
Ο Ιμάμης καλεί σε προσευχή, λίγοι τον ακολουθούν τις καθημερινές, το εμπόριο ξεπέρασε την θρησκεία. Οι ελάχιστοι φανατικοί κυκλοφορούν με ξυρισμένο κεφάλι, γενειάδα αλλά καθαρό μουστάκι, όπως ο Προφήτης. Ο θάνατοςδεν τους απασχολεί, απλά συνεχίζουν την ζωή τους. Οι άνδρες φροντίζουν τους νεκρούς άνδρες και οι γυναίκες τις γυναίκες. Στο ξόδι παρίστανται μόνο άνδρες. Ο τάφος σηματοδοτείται από μια απλή πέτρα δίχως όνομα και τα νεκροταφεία είναι ελεύθερα δίχως φραγή. Θαμμένοι πάνω στο δεξί χέρι με το κεφάλι στην Μέκα. Ο ένας δίπλα στον άλλο, χρειάζονται χώρο, αφού δεν τους ξεθάβουν.
![]() |
Υπαίθρια αγορά |
Καλοσχεδιασμένες πόλεις. Σε διάλογο το υπερμοντέρνο τμήμα με τη Μεντίνα δηλ το παλιό κομμάτι μέσα στο τείχος. Η πλουτοκρατία και η φτώχεια αντάμα. Ακριβά αυτοκίνητα αλλά και κάρα. Όλα τα κτίρια χαμηλότερα από τον κεντρικό μιναρέ που δεσπόζει. Με πράσινες στέγες. Το Μαρακές σε ροζ-γκρι χρώμα, η Chefchaouenσε μπλε λουλακί, το Τετουάν -με τα 350 τζαμιά- το άσπρο περιστέρι, η Ταγγέρη σε μπλε και κόκκινο, η Καζαμπλάνκα η άσπρη πόλη. Αγαπάνε τα χρώματα και με αυτά βάφουν τα σπίτια τους, τα νήματα.. Και παντού όλα πεντακάθαρα. Η διακριτική παρουσία της αστυνομίας δίνει την αίσθηση της ασφάλειας.
![]() |
Καζαμπλάνκα |
Οι Μεντίνες του Μαρόκου φημισμένες, Μαρακές, Φες, Τανγκέρη, Καζαμπλάνκα, Εσαουίρα, Μεκνές, Σεφσάουεν, Τετουάν, ένας κόσμος παραμυθιακός. Αραβικό πολεοδομικό σχήμα της Β. Αφρικής (9οςαιώνας), με τείχη και στενορύμια δαιδαλώδη, για να καθυστερεί και αποπροσανατολίζει τον εισβολέα με σκάλες και περάσματα. Σουκ, παλάτια, τεμένη, μεντρεσέδες, πανδοχεία, σκοτεινά καφέ καπνισμένα για άνδρες με σκούρα ρούχα, φούρνοι με εξαιρετικό ψωμί, στέκια για χυμούς και φαγητό, καρότσια με φιστίκια, βρασμένα σαλιγκάρια, καθαρισμένα φραγκόσυκα, τεράστιες φράουλες, σταφύλια. Καλοδιατηρημένες, κατοικήσιμες, ζωντανές μεταφέρουν σε άλλες εποχές, δίχως αυτοκίνητα. Με δίκυκλα αλλά και ζώα μεταφέρονται τα εμπορεύματα και τα οικοδομικά υλικά. Πολύβουες αλλά με την ηρεμία του μουσουλμανικού κόσμου.
![]() |
Σουκ. Τα ρόπτρα |
Κι εκεί στο σκοτεινό στενό από μια χαμηλή πόρτα με δύο ρόπτρα ένα για τους ξένους κι ένα για την οικογένεια (με διαφορετικό κτύπημα ο άνδρας και άλλο η γυναίκα, για να αποφεύγονται οι συναντήσεις), περνάς σε ένα διάδρομο που σαν στρίψει σε φέρνει σε ένα αίθριο σπιτιού ή μεντρεσέ με μπαλκόνια στολισμένα με ανάγλυφα, μωσαϊκά και ψηφίδες να χάνεται ο νους μιας και δεν μπορείς να φανταστείς το τι κρύβεται πίσω από τους τοίχους. Σήμερα είναι μαγαζιά ή εστιατόρια ή επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Ανάμεσα στα κτιριακά συγκροτήματα και οι δεξαμενές για την επεξεργασία του δέρματος με βασικό στοιχείο τα περιττώματα από τα περιστέρια!
![]() |
Δεξαμενές για την επεξεργασία του δέρματος |
Τα σουκ (σκεπασμένες αγορές, παζάρια που συνηθίζονται στον αραβικό κόσμο) συνήθως μέσα στις μεντίνες αλλά και υπαίθρια έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ποικιλία των προϊόντων και τις τιμές τους. Μικρές συστάδες εμπορικών ομοειδών προϊόντων. Πολύχρωμες ελιές, μπαχάρια, λιβάνια, τουρσιά π.χ. ολόκληρα λεμόνια που τα βάζουν στο ταζίν.
![]() |
Στην ψαραγορά της Καζαμπλάνκα
|
Συγκεντρωμένα τα «βρώμικα» δηλ κρέας, ψάρια, όστρακα και παραδίπλα αυτοσχέδιες παράγκες, όπου σου τα ψήνουν και σερβίρουν. Κατασκευή λαμπρών θρόνων για τους νεόνυμφους. Πολύχρωμες κλωστές από φυτική μεταξωτή κλωστή την αγαύη (είδος κάκτου). Ακονιστής με πέτρα. Αρωματοπωλεία, ζαχαρωτά/σιροπιαστά, χρωματιστές σκόνες, χαλιά, λιβάνια, χρυσοποίκιλτα ρούχα (μια νύφη θα χρειαστεί επτά φορέματα για τον γάμο της. Επαγγέλματα ξεχασμένα στον Ευρωπαϊκό κόσμο που λειτουργούν με συντροφικότητα και κανόνες εμπιστοσύνης.
![]() |
Αγαύη, το φυτικό μετάξι |
Τα τζαμιάείναι μακρόστενα σαν βασιλικές με μιναρέ που θυμίζει χριστιανικό κωδωνοστάσιο. Με ψηφίδες και εξαιρετικά μωσαϊκά σε μπλε και πράσινο χρώμα αγαπημένο του προφήτη. Απαγορεύουν την είσοδο στους αλλόθρησκους ξένους Το πιο περίτεχνο και δαπανηρό τέμενος αυτό του Χασάν ΙΙ(1993, του MichelPinseau) στην επιχωματωμένη στον Ατλαντικό προκυμαία της Corniche, στην Καζαμπλάνκα με χωρητικότητα 105.000 πιστών. Με πόρτες από τιτάνιο. Συνοδεύεται από Μεντρεσέ (διδασκαλείο), χώρο προσευχής, χαμάμ, χώρο «γουντού» (καθαριότητας), Βιβλιοθήκη, μουσείο, βρύσες, μιναρέ (210μ ύψος), στοές. Με εισιτήριο (12ευρώ) ανοίγει για επίσκεψη κάποιες ώρες. Το βράδυ ένα λέιζερ σε ακτίνα 30χλμ στοχεύει προς την Μέκκα. Μαυριτανικής τέχνης και το Κουτούμπια (από το κιτάπι, διότι εκεί ήταν βιβλιοπώλες και γραφείς) στο Μαρακές με πανύψηλο μιναρέ και ωραίο κήπο.
![]() |
Καζαμπλάνκα. Τέμενος Χασάν ΙΙ |
Ανηφορίζοντας το βουνό Ερίφ μέσα από πευκώνες μαύρης πεύκης φτάνεις στο χιονοδρομικό κέντρο και πανεπιστημιούπολη Infrane(1650 υψόμετρο) που διαθέτει κολέγιο αγγλόφωνο. Δύσκολα διακρίνεται από μια ελβετική πόλη με το τελευταίο λιοντάρι να σε περιμένει πετρωμένο στην είσοδο. Στην συνέχεια ο Άτλαντας (4.167μ.) με κέδρους, πεύκα και τους μακάκος (μαϊμούδες).
![]() |
Σαχάρα, αμμοθίνες |
Στα νότια η Σαχάραάνυδρη, ξερή και αφιλόξενη με ξερό χώμα και πέτρες διανθίζεται με αμμοθίνες, σκιές, υπέροχα χρώματα. Μαραμπού, ταφικό κτίσμα για μουσουλμάνους ιερείς. Ιδανικός τόπος για σινεμά το χρώμα, το φως και η σπανιότητα βροχής. Ο παράδεισος των κινηματογραφικών studio*3 (η πόλη Ουαρζαζάτ, στα 1160μ. υψόμετρο και η πόλη κάστρο Αίτ Μπεν Χαντού στον ποταμό Κουαρζαζάτε ).
![]() |
Απολιθώματα/Σαχάρα |
Απολιθώματα(καλαμάρια, φυτά, ανεμώνες, ναυτίλοι). Με αξιοθαύμαστη επεξεργασία τα αποσπούν από την πέτρα. Μια πέτσα χώμα κρατά την υγρασία και την σκόνη που οι σημερινές διαδρομές με 4χ4 θρυμματίζουν κι έρχεται ως εμάς η κόκκινη σκόνη της ερήμου!
![]() |
Τα συγκοινωνούντα πηγάδια |
Με δανεισμένο σύστημα από το Ιράν συγκοινωνούντων πηγαδιών έφερναν νερό και πότιζαν. Οάσεις μικρές ή μεγάλες (ένα εκατομμύριο φοίνικες) παρέχουν νερό και τροφή στους οικισμούς που είναι έξω από αυτές. Η επαρχία ακόμα κατοικείται. Τα χωριά είναι ζωντανά. Εκμεταλλεύονται το κάθε τι στην φύση.
![]() |
Dades |
Φαράγγια κατακόκκινα καθ` οδόν με σπουδαιότερο του Τόντρα στο Dades. Οι γυναίκες πλένουν ακόμα στα ποτάμια και απλώνουν τα ρούχα στα κλαδιά. Και η έκπληξη αρμυρίκια, γιατί το χώμα ξερνά αλάτι!
![]() |
Αρμυρίκια και αλάτι |
Χωμάτινα σπίτιαυψώνονται στην επαρχία, έργα τέχνης, ισόγεια αλλά και πολυώροφα, με πλίθρες δηλ άψητα τούβλα, επιχρισμένα με λάσπη από χώμα που περιέχει άχυρο και γίδινες τρίχες, ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Κάθε χρόνο ανανεώνεται το εξωτερικό επίχρισμα. Σα να έχει σηκωθεί το χώμα και στήθηκε ευθυγραμμισμένο σε σπίτια και σπιτάκια με επίπεδες ταράτσες που στηρίζονται σε δοκάρια φοινικιάς. Στο ίδιο χρώμα με το περιβάλλον, ίσα που ξεχωρίζουν στο τοπίο. Αυστηρά, δίχως γείσο, δίχως μπαλκόνια, δίχως ανοίγματα, το ένα δίπλα στο άλλο, η μια ταράτσα, μπαλκόνι του προηγούμενου. Τα λίγα παράθυρα κλειστά με περίτεχνες σιδεριές. Τα περισσότερα στο χρώμα του πηλού άλλα βαμμένα. Με βάση από πέτρα προφύλαξη από την υγρασία και την βροχή. Διαθέτουν υπόγειο για τις μεγάλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όπου μετακινείται όλη η οικογένεια. Σαν αφαιρεθεί η στέγη αρχίζουν και λιώνουν αργά μέσα στο χρόνο τα κτίσματα. Παλιά διέθεταν περίτεχνα σκαλισμένες ξύλινες πόρτες και παράθυρα με σχέδια αποτρεπτικά και τα σύμβολα της φυλής τους (800 σε όλη την χώρα), σήμερα τα πουλάνε στους τουρίστες αντικαθιστώντας τα με αλουμίνια. Ένα σύνολο κτισμάτων χρειάζονταν και τον πύργο του, όπου μέσα φύλαγαν γεννήματα κι ό,τι πολύτιμο της κοινότητας φρουρούμενα νύχτα μέρα.
![]() |
Φεζ/αίθριο μεντρεσέ |
Τα κτήρια που έχουν εσωτερική αυλή, λέγονται ριαντ. Πολλά από αυτά μπορεί να είναι διώροφα με μπαλκόνια γύρω από το ανοικτό αίθριο. Με πολυτελή διακόσμηση από πολύχρωμα πλακίδια, γύψινες διακοσμήσεις, ξύλινη επένδυση, περίτεχνα ταβάνια από ζαχαροκάλαμο και φοίνικα, βαμμένα και ζωγραφισμένα.
![]() |
Ουαρζαζάτ |
Τα παραθύρια χαμηλά στο ύψους του καθήμενου οκλαδόν πάνω σε χαλιά και μαξιλάρια. Παντού διακριτικά ανοίγματα και οπές για εξαερισμό και δροσιά το καλοκαίρι. Πολυδαίδαλα, με εξειδικευμένους χώρους, χώρος για καθαρμούς, για προσευχή, για τη διδαχή του κορανίου, για την τιμωρία των παιδιών, χαμάμ, κουζίνα, πηγάδι, σκάλες, σκαλίτσες. Ψίθυροι, γελάκια, φωνές, μουσική, απόγνωση και κλάμα ακούγονται ακόμα. Απέξω φαίνονται περιχαρακωμένα, απρόσιτα και σκοτεινά, ενώ μέσα παιχνιδίσματα και σκιές, λαμπυρίσματα και χρώμα.
![]() |
Ουαρζαζάτ |
Όσοι ένιωθαν δυνατοί στο χρήμα από το εμπόριο του ασημιού, των σκλάβων, του αλατιού και των άπειρων αγαθών που παράγει το Μαρόκο έφτιαχναν κάσμπες. Συγκροτήματα οχυρωμένα με ψηλά τείχη και μεγαλοπρεπή είσοδο. Μέσα τα διαμερίσματα του άρχοντα, κήποι, πηγάδια, στάβλοι, χαμάμ, αποθήκες, σπίτια του προσωπικού, των στρατιωτών, αγορά, δρομίσκοι ανάμεσα τους. Ό,τι χρειάζεται για να στεγάσει ο άρχοντας γεννήματα, λάφυρα, όπλα, ζώα, σκλάβους, στρατιώτες και προσωπικό.. Μικρά χωριά.
![]() |
Είσοδος κάσμπας.
Η αχιβάδα του Σιαντάγγο ντε κομποστέλλα |
Οι Άραβες φημίζονται για την πληθωρικότητα τους.. πεντακόσιες γυναίκες, δεκαπέντε χιλιάδες άλογα, τεράστια τεμένη.. Στο Μεκνέςσυναντάμε τους βασιλικούς στάβλους του Mulay Iddriss μέρος του παλατιού του. Στοές που διαγώνια ανοίγονται στο μάτι στάβλιζαν τα ζώα αλλά και σόδιαζαν στάρι για δεκαπέντε χρόνια. Με σύστημα ανοιγμάτων και υδρόμυλων κρατούσαν την υγρασία και συντηρούσαν την ελπίδα της υπεροψίας στην όποια απειλή.
![]() |
Οι στάβλοι του Μεκνές |
Στο Μαρόκο δεν νιώθεις απειλή, δίχως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να είναι αμελής και άνετος. Καλό είναι να μην χαθείτε μέσα στα σουκ και στις Μεντίνες, γιατί εύκολα μπορεί να χάσετε τον προσανατολισμό σας με κάθε συνέπεια έχοντας πάντα στο μυαλό μας σα γνώμονα ότι βρισκόμαστε σε αφρικανική ισλαμική χώρα με άλλα ήθη έθιμα και νοοτροπία.Ένα καλό πρακτορείο βοηθά στην προσέγγιση της χώρας αλλά και ατομικά διαλέγοντας χαρακτηριστικές πόλεις είναι προσβάσιμο, εξ άλλου οι πόλεις «επαναλαμβάνονται»: μεντίνα, σουκ, τεμένη με τις χαρακτηριστικές πύλες, τα χρώματα, τα αρώματα *4.
![]() |
Νυφικός θρόνος |
Νεαροί πρόσχαροι ευελπιστούν να τους ερωτευτεί κάποιος/α που θα τους δώσει και το εισιτήριο για την απόδραση τους. Αν δεν έχουν οικογένεια και επάγγελμα δεν τους χορηγείται άδεια εξόδου. Άκρως τουριστική τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα το Μαρακές με την απογοητευτική πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, όπου η εκμετάλλευση των τουριστών αποτελεί επάγγελμα, γι αυτό μην παρασύρεστε. Ξεχασμένα επαγγέλματα π.χ. του νερουλά, εκμαυλιστές φιδιών φωτογραφίζονται έναντι αντιτίμου και αν αμελήσετε να πληρώσετε, μπορεί να γίνουν άκρως φορτικοί.
![]() |
Βεβερίνος νερουλάς/Μαρακές |
Από Μάρτιο ξεκινά η απευθείας σύνδεση Αθήνα-Μαρακές, ενώ το χειμώνα μέσω Ρώμης- Καζαμπλάνκα. Οι πρόσφοροι μήνες είναι Ιανουάριος έως και Μάιος. Μπορεί να συναντήσετε βροχή και χιόνια ή δυνατό άνεμο. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει και στους 55οβαθμούς. Έχει καλό οδικό δίκτυο και μικρά λεωφορεία-ταξί. Η βενζίνη στα 0.90 ευρώ. Μιλάνε πολύ καλά γαλλικά *5. Συχνά μπλόκα στους δρόμους κατευθύνουν την οδική συμπεριφορά. Παντού αστυνομία, χαμογελαστοί και ευγενικοί.
![]() |
Καζαμπλάνκα/σουκ/ελιές |
Η τουαλέτα πληρώνεται. Μικροπωλητές κινέζικων απομιμήσεων θα σας ζαλίσουν. Το παζάρι απαραίτητο. Φτάνει και στο 1/3 της πρώτης τιμής. Τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα μαγαζιά έχουν φιξ τιμές. Οι τιμές στο φαγητό και ύπνο απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. Σε τουριστικές περιοχές οι τιμές είναι προσαρμοσμένες στο ευρώ και το δολάριο πάνω σε ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Δέχονται ξένο νόμισμα αλλά συμφέρει να γίνονται πληρωμές με κάρτα τις οποίες και δέχονται. Ενώ το dirhamείναι ένα προς μηδέν οκτώ περίπου, το ανταλλάσουν δέκα προς ένα ευρώ. Η τηλ επικοινωνία είναι απαγορευτική, γι αυτό να συνεννοηθείτε πρώτα με την εταιρία σας.
![]() |
Φούρνος/Ταγγέρη |
Το φαγητό και τα γλυκάείναι πλούσια παντού εκτός από την σοκολάτα. Το tajineείναι ένα πήλινο σκεύος με κωνικό καπάκι, με οπή στην βάση του και ενσωματωμένο κύπελλο στο καπάκι που το γεμίζουν νερό και σαν εξατμιστεί είναι έτοιμο το φαγητό που σιγοψήνεται στα κάρβουνα. Το γεμίζουν με μαεστρία με μοσχάρι ή αρνί, μπόλικα κρεμμύδια, μπαχαρικά, καβουρντισμένα αμύγδαλα και δαμάσκηνα. Άλλοτε κοτόπουλο με τουρσί λεμόνια, ελιές και μπαχαρικά.
![]() |
Η προετοιμασία του ταζίν |
Λατρεύουν το couscous, σιμιγδάλι στον ατμό κρέατος και λαχανικών συνοδευτικό με σταφίδες και βουτυρόγαλο. Σαρδέλες ψητές με κόλιαντρο από τα μπλε ψαροκάϊκα του Ατλαντικού. Κουκιά, ρεβίθια, φακές με κύμινο. Αρακάς και αγκινάρες. B`stilla, πίτα με φύλλα και κρέας περιστεριού ή κοτόπουλου ή ψάρι ή εντόσθια με αυγά, αμύγδαλα, σαφράν!! Harira, σούπα με ντομάτα, φακές, ρεβίθια, σέλινο, αρνί, κόλιαντρο, λεμόνι και μπαχαρικά!! Zaalouk, τα πρώτα πιάτα, ξεχωριστά σερβιρισμένα σαλάτα από πιπεριά, βρασμένα καρότα, ντομάτα, κολοκυθάκια, πουρέ καρότου ή μελιτζάνας με σκόρδο, κίμινο, τσίλι, πάπρικα, ελιές. Σπάνια σερβίρουν μπύρα και παράνομα κρασί. Πίνουν τσάι μένταςμε ζάχαρη ή όχι και κλαδιά από δυόσμο!
![]() |
Φραγκόσυκα |
Το Μαρόκο ακόμα κρατά το άρωμα εποχής, όμως η «ανάπτυξη» είναι προ των πυλών. Οι αλυσίδες καταστημάτων, τα χάμπουργκερ, οι πίτσες, τα εισαγόμενα αναψυκτικά και τα κινέζικα εστιατόρια, η επιθυμία φυγής είναι σε προτεραιότητα. Ευχή να αποφευχθεί η ισοπέδωση της ιστορίας και του πολιτισμού χρόνων για χάρη του χρήματος!
20/02/2019
![]() |
χρώματα!!!!! |
*1 Σπηλιά Ηρακλή: Στο δρόμο για το ακρωτήρι Σπάργκελ κατά μήκος της Κορνίς που βρέχεται από τον Ατλαντικό.. Στα βόρεια, 14 χλμ από Ταγγέρη. Φυσική σπηλιά με άνοιγμα σε σχήμα Αφρικής που επεκτάθηκε από την αφαίρεση του πορώδους πετρώματος από τους Βερβέρους για την κατασκευή οικιακής μυλόπετρας. Με ανθρώπινη παρουσία από το 7.000 π.Χ. Ξαπόστασε ο Ηρακλής, κατοικία των γιγάντων, είσοδος στον Άδη ή του τούνελ που ένωνε το Μαρόκο με την Ισπανία. Φαντασμαγορικά φωτισμένο. Ελεύθερη είσοδος.
![]() |
η αγορά των κοσμημάτων |
*2. Σεφαραδίτες:Ισπανοί διωγμένοι Εβραίοι από την βασίλισσα Ισαβέλλα, γιατί αντιτεινόταν στην ένωση της χώρας σε βασίλειο.
*3. Ο Λόρενς της Αραβίας (1962)
Το Διαμάντι του Νείλου (1985)
Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977)
007, Με το δάχτυλο στην σκανδάλη (1987)
Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988)
Τσάι στη Σαχάρα (1990)
Kundun (1997)
Η Μούμια (1999)
Ο Μονομάχος (2000)
Αλέξανδρος (2004)
Prince of Persia: The Sands of Time (2010
![]() |
Εσαουίρα. οι μπλε βάρκες |
*5. Γαλλική κυριαρχία 1907-1956
![]() |
Μαρακές |
![]() |
Chefchaouen |